Kimdir gunahkar?!

Meni narahat eden diger movzulardan biri de indi sohbet achacagim bu movzudur. Duzu bir qeder hushsuzam deye hemishe yadimdan chixirdi bu movzuya toxunmaq. Ancaq son 2 gun de marshurutla gederken yolun qiraginda duran bir qadin diqqetimi celb etdi ele bu movzu achmagima bir az da o yardimchi oldu. Hemen qadinin gorunur yashi heche de oz ishi uchun munasib deyil xeyli yashlidir bu is uchun, belke de ona gore olan qalan leyaqetini de atib gunduz vaxti yolun qiraginda oz shikarini gozleyir. Ancaq deyesen hech de raziliga gele bilmir saxladigi mushterilerle yeqin ki, chox az pul teklif edirler belke de etmirler axi bir o qeder de genc ve teravetli qadin deyil. Belke de choxlari mashini saxlayib ona istehza ile gulur biedeb soyushler yagdirir. O qadin ise heyasizcasina gulur qarshiliq olaraq belke de ichi parchalanir olan qalan insani hisleri sizlidayir ona daxili ezab yashadir. Yuxari da qeyd etdiyim kimi qadin xeyli yashlidir omrunun bu chaglarinda elinde qalan tek shey belke de heyatin ona verdiyi bu leyaqetsiz peshedir axi bundan bashqa onun neyi var? Chox yeqin ki, ailesi ushaqlari da yoxdur hansisa kiraye evde tek bashina omur surur ne geleni var ne gedeni gelen gedense yeqin ki, tek tuk ozu kimi ucuz heyat terzi kechirenlerdir. Belke de bu ishe ilk bashlayan zamanlarda duydugu vicdan ezabindan bu ishi chox terk etmeye chalishmishdir ancaq bataqliga dushen biri kimi getdikce batmishdir dibdeki lil onu daha da derine chekmishdir ona el uzadan olmamishdir. Eksine onu daha da cemiyyetden kenarlashdirmishlar qezebli, lenet yagdiran baxishlari ile ona omurluk exlaqsizliq damgasi vurmushdurlar. 

Hal-hazirda ele gunu sabah insanlarin six toplashdiqlari yerler de cemiyyetin bir neche numayendesinden bu exlaqsiz qadinlar haqda sorushsaq onlara nece munasibet beslediklerini sorushsaq lap eminem ki, ekser hisse dash qalaq edecey onlari oz keskin bir menali fikirleri, ittihamlari ile. Bu insanlar muhakime yurutmezden evvel belke de hemen insanlarin ne sebebden bu yola dushduklerini hech ozlerinde gotur qoy etmeyecekler.  Chunki dushunmek lazimdir az dushunmeden qerar vermek en asan chixish yoludur ve zeif xarakterli insanlara xas xususiyyetdir. 

Gelin bir az ucuz heyyat terzi keciren bu qadinlarin tarixcesine qisaca nezer salaq hansi sebelerden bunlar bu yola uz tutmushdur. Indi size de tanish olan bir neche sebeb sadalayacam. Ushaqken, chox erken qurulan ve tez de dagilan aileler, madi durumun ashagi olmasi ile yaranan chetinlikler ucbatindan dagilan aileler ve diger meishet problerine gore dagilan aileler. Sonda tek, hami terefinden atilmish qadin. Choxlarininsa ne mueyyen savadi ne bir seneti var. Ne etmeli en asan yolu secirler axi onlarin heyatda qalmasi uchun bezi zeruri ehtiyaclar var bu ehtiyaclari ise melum meseledir ki pul odeyir. Niye onlar asan yolu secirler? Axi onlar chox zeifdirler xarakter baximindan, dushune bilmirler belke de hech vaxtlari olmur dushunmekchun. Axi nece dushunsunler savadsiz caresiz insanin hansi chixish yollari ola biler olsa da chox mehdud olar. Mehshur sosialoqlardan birinin fikirince insan butun menevi servetlerini itirdikden sonra cinayet toretmeye qadir olur. Ele bu insanlar da get gede oz menevi servetlerini itirmeye bashlayir cinayet toredirler ancaq bu cinayet menevi cinayetdir. Adeten menevi cinayetin cezasini cemiyyet ve insanin oz vicdani verir. Oz vicdan ezabi bes deyilmish kimi bir yandan da ictimai qinaq onlara basqi gosterir getdikce vicdan da satdiqlari bedenleri kimi satilir yox olur. Ve ictimai qinagin hech bir ehemiyyeti olmur o insanlarchun onlar getdikce etrafdakilara ichlerinde bir kin, nifret besleyirler bu yola dushmelerinde kimlerise gunahkar bilirler ve artiq hech bir chixish yolu qalmir onlarchun dushdukleri bu yolda azib bashlarini itirirler artiq bir muddetden sonda butun menevi servetlerini itirirler. Batdiqca batirlar, sonsuz insan zibilliyinde itirler. Ancaq omurlerinin sonunda gec oyanmish vicdanlari qarshisinda dozlumez ezab chekirler. Ele bu ezabla da oz omurlerini xeste yataqlarinda basha vururlar.

Ancaq bu insanlarda her sheyden evvel heyatin menbeyi, qurucusudurlar anadirlar daxilen ince tebietli qadindirlar. Gelin bu cur insanlara el ucadaq, oz chirkablarini ustumuze yaxmalarindan qorxaraq sinelerinden geri itelemeyek onlar da insandirlar insan kimi yashamaq isteyirler. Axi onlarda et ve qandan ibaretdirler. Onlarinda insani hisleri var. Gelin merdi qiva qova namedr etmeyek her sheye bir menali yanashmayaq. Onlara komek etmesek de sixishdirmayaq oz ayiblarini uzlerine vurmayaq normal insan kimi davranaq. Chunki bu bizi alchaltmaz eksine daha da yukselder menevi rahatliq verer bize.

Leave a comment